Innováció és szakértelem Ma Illés névnap van. Nyitó oldalNyitó oldal    Webshop    Coachcard kapcsolatKapcsolat, elérhetőség   www.coachcard.hu honlap térkép, tartalmi áttekintésHonlap térkép   
 
CoachCard logo
e-maile-mail: kapcsolat@coachcard.hu     Keresés        
 
 
 
   // www.coachcard.hu / Hírek / Kártya jellemzők, felhasználási javaslatok / Probléma megoldó gondolkodás hat kalappal
 Az összes tartalmat: 
Coachoknak

 Az itt látható, coachoknak szánt kártyák listája a coaching folyamat különböző szakaszaiban használt coaching alapmodelleket jeleníti meg vizuálisan. A kártyákon keresztül a coach be tudja mutatni a modelleket és ráhangolni az ügyfeleket, hogy a modelleket értsék meg, adaptálják saját helyzetükre.
Pszichológusoknak

Az itt látható kártyák egy teljesen új eszközt jelentenek pszichológusok számára. A kártyák önismereti és fejlesztési modelleket mutatnak be vizuálisan megjelenítve, amelyek hatékonyan használhatók az ügyféllel való beszélgetés során.
Trénereknek

Az itt látható, trénereknek szánt kártyák listája azon kártyákat tartalmazza, amelyek egyesével, önállóan és egymást követve is szabadon, hatékonyan használhatóak különböző témára irányuló képzések folyamataiban, valamint a tréningek különböző szakaszaiban is. A kártyák alapvető önismereti és fejlesztési modelleket jelenítinek meg vizuálisan.
Innováció és szakértelem

Kincses Kriszinta E.V.

Adószám: 67227374 -1-42

Cím: 1147, Budapest,
Öv utca 129-131, A épület

Nyitva tartás, ügyfélfogadás:
előre egyeztetett időpontban

Telefonszám: +36-30-440-11-15
Email: kapcsolat@coachcard.hu

Kincses Kriszina @ LinkedIn


Probléma megoldó gondolkodás hat kalappal

 - 720x576 pixel - 101017 byte

Edward de Bono orvos, pszichológus, egyetemi előadó alaptézise, hogy az agy önszervező rendszerként működik. A gondolkodásfejlesztés általa kidolgozott gyakorlati eszközeinek ez a tudományos alapja.

A párhuzamos gondolkodás egy egyszerű modell a konstruktív gondolkodásra, melynek lényege, hogy mindenki egy adott témát illetően ugyanabba az irányba tekint, de az irány változtatható.

A kalapok az emberi agy hat tevékenységét szimbolizálják. Azért van szükség a szimbólumok használatára, mert egyszerűbbé teszi az üzemmódok ki- és bekapcsolását. A hat kalaphoz hat szín párosul:

 Fehér: Az objektív tényekkel foglalkozik, adatokkal, információkkal.

Piros: Az érzelmi nézőpont, indulatok, megérzések képviselője.

Fekete: Az ötlet gyengeségeire koncentrál, keresi az okokat, hogy az ötlet miért nem fog működni.

Sárga: Tudás és optimizmus, konstruktív gondolkodásmód.

Zöld: Kreativitás, új ötletek kalapja.

Kék: Távolság és irányítás, a többi kalap megfigyelésével foglalkozik.

A módszer egyszerű, praktikus, kényelmesen használható. A modell alkalmazható tárgyalás közben, megbeszéléseken, vagy akár a magánéletben egy adott probléma megoldására is. A kalapokat lehet egyenként is használni, vagy egy bizonyos sorrendben.

A módszer javítja a résztvevők empatikus képességeit és lehetőséget biztosít az eltérő vélemények elfogadására, valamint segíti az emberek közötti együttműködést is segíti azzal, hogy a vitákban az emóciók helyett a közös, egymást elfogadó gondolkodásra épít.

A modell alkalmazása:

A fejlesztő szakember megismerteti a tréning résztvevőkkel a színes kalapokat, a hozzájuk társított jelentéseket. Mindenkit megkér, hogy vegye fel egyszerre egy időben a képzeletbeli kék kalapot. 

Megbeszélik, miért vannak a meetingen, mi a probléma, mit szeretnének elérni, hová szeretnének eljutni, és azt is, hogy mi a kalapok tervezett, meghatározott sorrendje. Aztán mindenki leveszi a kék kalapot és felteszi pl. a zöld kalapot, ahol mindenki elmondhatja az ötleteit és így tovább.

A kalapok használatát az eredetihez hasonlóan továbbra is fontosnak tartottuk az ábrázolásnál, de szükségesnek éreztük a vizuális megkülönböztetést. A kártya segíti, hogy a résztvevők könnyebben megjegyezzék a színekhez tartozó, fókuszált gondolkodást, később is könnyen elő tudják hívni a hat különböző szemléletet bármikor amikor struktúrált gondolkodással szeretnének problémát megoldani.


 

 Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://coachcard.hu/szocialis-kompetencia-kartya-problema-megoldo-gondolkodas-hat-kalappal-190/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://coachcard.hu/doc190/

 
 
A szerzői jog a termék szerzőjének vagyoni és személyhez fűződő jogosultságokat biztosít. A vagyoni jogosultságok révén a termék felhasználására csak a szerző engedélyével kerülhet sor. A felhasználásokért a szerzőt ellenszolgáltatás, ún. jogdíj illeti meg. A szerzői jog megsértése esetén a szerző a polgári jogi felelősség szabályai szerint megkövetelheti a kárának megtérítését. A személyhez fűződő és a vagyoni jogokkal kapcsolatos részletes szabályok a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény II. és III. fejezetében találhatók.

AJÁNLOTT TARTALOM:

PARTNEREK:

Ugrás az oldal tetejére | www.coachcard.hu nyitó oldal | Honlap térkép, sitemap
Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek | Etikai kódex | Adatvédelmi szabályzat és adatvédelmi tájékoztató (GDPR)
CoachCard hírlevél feliratkozás | CoachCard hírlevél leiratkozás
A reziliencia projekt: tréningek, workshop-ok és online kérdőívek | A reziliencia projekt hírlevél feliratkozás | A reziliencia projekt hírlevél leiratkozás