Innováció és szakértelem Ma Erik, Alexandra névnap van. Nyitó oldalNyitó oldal    Webshop    Coachcard kapcsolatKapcsolat, elérhetőség   www.coachcard.hu honlap térkép, tartalmi áttekintésHonlap térkép   
 
CoachCard logo
e-maile-mail: kapcsolat@coachcard.hu     Keresés        
 
 
 
   // www.coachcard.hu / Hírek / Kártya jellemzők, felhasználási javaslatok / Mindennek az alapja az önismeret - gyakorlat ennek fejlesztésére
 Az összes tartalmat: 
Coachoknak

 Az itt látható, coachoknak szánt kártyák listája a coaching folyamat különböző szakaszaiban használt coaching alapmodelleket jeleníti meg vizuálisan. A kártyákon keresztül a coach be tudja mutatni a modelleket és ráhangolni az ügyfeleket, hogy a modelleket értsék meg, adaptálják saját helyzetükre.
Pszichológusoknak

Az itt látható kártyák egy teljesen új eszközt jelentenek pszichológusok számára. A kártyák önismereti és fejlesztési modelleket mutatnak be vizuálisan megjelenítve, amelyek hatékonyan használhatók az ügyféllel való beszélgetés során.
Trénereknek

Az itt látható, trénereknek szánt kártyák listája azon kártyákat tartalmazza, amelyek egyesével, önállóan és egymást követve is szabadon, hatékonyan használhatóak különböző témára irányuló képzések folyamataiban, valamint a tréningek különböző szakaszaiban is. A kártyák alapvető önismereti és fejlesztési modelleket jelenítinek meg vizuálisan.Innováció és szakértelem

Kincses Kriszinta E.V.

Adószám: 67227374 -1-42

Cím: 1147, Budapest,
Öv utca 129-131, A épület

Nyitva tartás, ügyfélfogadás:
előre egyeztetett időpontban

Telefonszám: +36-30-440-11-15
Email: kapcsolat@coachcard.hu

Kincses Kriszina @ LinkedIn


Mindennek az alapja az önismeret - gyakorlat ennek fejlesztésére

 - 720x576 pixel - 146379 byte

Az önismeret széleskörűen használt, vizuálisan is jól látható egyszerű modellje a Johari ablak, kidolgozói Joseph Luft és Harrington Ingham pszichológusok.

A modell két fő dimenziót ad meg az „én" megértéséhez, egyfelől a viselkedés és stílus azon aspektusait, amelyek az „én" számára ismertek („Én"), másfelől pedig azokat, amelyek azoknak ismertek, akikkel kapcsolatban áll („Mások"), ez alapján 4 én területet mutat be:

Nyílt
(Nyilvános én) területbe tartozik mindazon tulajdonság, viselkedési mód, adottság és képesség, amelyeket az egyén ismer, és azok is tudják róla mindezt, akikkel kapcsolatot tart, tehát ez a terület nyitott mindenki számára.

Vakfolt
a személyiségnek azokat a területeit jelenti, amelyeket ő nem ismer, de mások jól, vagy hiányosan, ismernek. Sokszor előfordul, hogy olyan adottságokkal rendelkezünk, amelyekről fogalmunk sincs, viszont valaki más felismeri bennünk és visszajelez ezzel kapcsolatban.

Rejtett
(Magán én) azt a területet reprezentálja, amelyeket az ember önmagáról ismer, de másokkal nem kíván megosztani, ezért azokat elrejti a többiek elől. Lényegében ezt olyan titoknak tekinti mindenki, amit vagy azért rejt el, mert érzi, hogy szégyellnie kell, vagy boldogságot jelent neki, hogy senki nem tud róla. A rejtett terület nagyságát nagyban befolyásolja a gyermekkori nevelés, az a mikroklíma amiben felnőttünk.

Nem tudatos
(Ismeretlen én) vagy másképpen nevezve a sötét terület, ami nem tudatos. Ez lényegében megközelíthetetlen az egyén és környezete számára. Bizonyos körülmények (baleset) tudat közelbe hozhatják a rejtett énünket.

A területek közötti határok egymással összefüggenek. Erősségüket befolyásolja az adott személyiség, az általános és a helyi kultúra, az adott szituáció, az „én" és a „mások" közötti kapcsolat jellege.

Az önismeret tudatos fejlesztésével növelhető a nyitott én területe, melynek köszönhetően reálisabb lesz az önértékelés.

Gyakorlat az önismeret fejlesztésére:

Töltse fel mind a 4 dimenziót saját személyiség jellemzőivel, amelyek valójában leírják az Ön személyiségét!
Ilyen jellemzők pl. szorgalmas, megbízható, barátságos, akaratos, kitartó, naiv, pozitív vagy negatív gondolkodású, zárkózott vagy nyitott személyiség, félénk, talpraesett, kedves, okos, kreatív, stb.
  • Kezdje mindig a Nyílt énnel, amit tud magáról! Próbáljon kritikus lenni magával, ne csak pozitív tulajdonságokat írjon össze, hanem olyanokat is ami tudja hogy kevésbé jó tulajdonság, mégis a személyisége része.
  • Haladjon tovább a Rejtett én területére,amit tudunk magunkról, viszont mások felé nem osztjuk meg. Ezek a legbelsőségesebb jellemzőink, amik arról árulkodnak, hogy amikor "magunkban" vagyunk, hogyan gondolkodunk, mi jelenti számunkra a feltöltődést, mi az amiket magunknak tartunk meg, mert mások előtt azt nem szeretnénk felvállalni.
  • Azt követően érdemes elgondolkozni azon, hogy mi a Vakfoltunk, azok a tulajdonságok, amiket néha mások visszajeleznek rólunk és akkor kezdünk el töprengeni rajta, hogy mások valójában hogyan látnak minket. Ehhez érdemes egy új perspektívából nézni magunkat, mások szemüvegével, olyan kérdéseket feltenni, hogy milyennek látnak engem a munkámban: a főnököm, kollégáim, beosztottaim,a partnereim, akikkel kapcsolatban vagyok, valamint barátaim, ismerőseim.
Ez a 3 terület amit tudatosítani tudunk, a Nem tudatos én ismeretlen számunkra, amit csak szokatlan körülmények emelhetik be a tudatunkba.

A gyakorlat elvégezhető akár fél- vagy negyedévente azok számára, akik fontosnak találják, hogy az önértékelésük mindig reális legyen.Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://coachcard.hu/fejleszto-kartyak-mindennek-az-alapja-az-onismeret-127/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://coachcard.hu/doc127/

 
 
A szerzői jog a termék szerzőjének vagyoni és személyhez fűződő jogosultságokat biztosít. A vagyoni jogosultságok révén a termék felhasználására csak a szerző engedélyével kerülhet sor. A felhasználásokért a szerzőt ellenszolgáltatás, ún. jogdíj illeti meg. A szerzői jog megsértése esetén a szerző a polgári jogi felelősség szabályai szerint megkövetelheti a kárának megtérítését. A személyhez fűződő és a vagyoni jogokkal kapcsolatos részletes szabályok a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény II. és III. fejezetében találhatók.

AJÁNLOTT TARTALOM:

PARTNEREK:

Ugrás az oldal tetejére | www.coachcard.hu nyitó oldal | Honlap térkép, sitemap
Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek | Etikai kódex | Adatvédelmi szabályzat és adatvédelmi tájékoztató (GDPR)
CoachCard hírlevél feliratkozás | CoachCard hírlevél leiratkozás
A reziliencia projekt: tréningek, workshop-ok és online kérdőívek | A reziliencia projekt hírlevél feliratkozás | A reziliencia projekt hírlevél leiratkozás