Innováció és szakértelem Ma Illés névnap van. Nyitó oldalNyitó oldal    Webshop    Coachcard kapcsolatKapcsolat, elérhetőség   www.coachcard.hu honlap térkép, tartalmi áttekintésHonlap térkép   
 
CoachCard logo
e-maile-mail: kapcsolat@coachcard.hu     Keresés        
 
 
 
   // www.coachcard.hu / Hírek / Kártya jellemzők, felhasználási javaslatok / Mikor fontos és mikor sürgős egy feladat?
 Az összes tartalmat: 
Coachoknak

 Az itt látható, coachoknak szánt kártyák listája a coaching folyamat különböző szakaszaiban használt coaching alapmodelleket jeleníti meg vizuálisan. A kártyákon keresztül a coach be tudja mutatni a modelleket és ráhangolni az ügyfeleket, hogy a modelleket értsék meg, adaptálják saját helyzetükre.
Pszichológusoknak

Az itt látható kártyák egy teljesen új eszközt jelentenek pszichológusok számára. A kártyák önismereti és fejlesztési modelleket mutatnak be vizuálisan megjelenítve, amelyek hatékonyan használhatók az ügyféllel való beszélgetés során.
Trénereknek

Az itt látható, trénereknek szánt kártyák listája azon kártyákat tartalmazza, amelyek egyesével, önállóan és egymást követve is szabadon, hatékonyan használhatóak különböző témára irányuló képzések folyamataiban, valamint a tréningek különböző szakaszaiban is. A kártyák alapvető önismereti és fejlesztési modelleket jelenítinek meg vizuálisan.
Innováció és szakértelem

Kincses Kriszinta E.V.

Adószám: 67227374 -1-42

Cím: 1147, Budapest,
Öv utca 129-131, A épület

Nyitva tartás, ügyfélfogadás:
előre egyeztetett időpontban

Telefonszám: +36-30-440-11-15
Email: kapcsolat@coachcard.hu

Kincses Kriszina @ LinkedIn


Mikor fontos és mikor sürgős egy feladat?

 - 720x576 pixel - 100732 byte

A fontos-sürgős mátrix, - melyet Eisenhower mátrixnak is gyakran neveznek- a fontosság és a sürgősség alapján határozza meg a feladatok prioritását.

Az ötlet, hogy ezt a két egymással versengő feladatcsoportot egy mátrixban mérjük és hasonlítsuk össze, a volt amerikai elnöktől, Eisenhowertől és Dr. Stephen Covey-tól származik. A rendszer kialakításához az a felismerés vezetett, hogy bármilyen hatékonyan is végezzük el feladatainkat, előbb vagy utóbb bekövetkezik az a pont, ahol a feladatok száma meghaladja a rendelkezésünkre álló időkeretet.

Ahhoz, hogy hatékonyabban dolgozzunk, meg kell értenünk a különbséget a sürgős és fontos feladatok között:

- fontos az a feladat, amelynek végrehajtása elengedhetetlen céljaink eléréséhez, míg

- sürgős az a feladat, amely azonnali figyelmet igényel, és gyakran valaki más céljainak az eléréséhez járul hozzá.


A mátrix 4 eleme a következő a megfelelő instrukciókkal:

  • A "fontos és sürgős" feladatokat azonnal saját magunknak el kell intézni.
  • A "fontos, de nem sürgős" feladatokat tervezni, ütemezni kell, idő és erőforrás tekintetében is. A feladat delegálhatóvá válik a jó tervezés révén.
  • A "sürgős, de nem fontos" feladatokat, ahogy lehet elvégezni, amennyiben lehet, érdemes azokat delegálni.
  • A "nem fontos, nem sürgős" feladatokat leghátrébb soroljuk a priorizálás során. 

A cél, hogy a "fontos, de nem sürgős" kategóriában dolgozzunk minél többet, hiszen ez a termelékeny és nyugodt munka alapja.


A kártya szimbólumai:

A kártyán a fenti modellt közlekedési eszközökkel szemléltetjük, hogy az adott helyzetben, a körülmények és feladat típusa szempontjából milyen közlekedési módot vagy eszközt választunk, hogy megfelelő módon célba érjünk, el tudjuk intézni a feladatainkat, prioritásokat állítsunk fel.

• A mentőautó sürgős és fontos, hiszen életet ment, baleseteket kezel, szirénázik, és a fényével jelzi, hogy gyorsan kell mennie, hiszen olyan küldetést kell teljesítenie, amely fontos és sürgős. Mindig prioritást kap.

• A teve rendkívül hasznos eszköz a sivatagban, hiszen fontos, hogy eljussunk onnan a célunkhoz, nem gyors és nem sürgős, ha már valaki a sivatagban tölti az idejét. Idő és erőforrás tekintetében ütemezni kell vele.

• A gördeszkát használó fiatal fiú szemmel láthatóan nem olyan fontos vagy sürgős dolgot szeretne elintézni, ha ezt az eszközt használja, valószínűleg a tevékenység nem jelent neki nagy prioritást, csak utoljára, a feladatait követően foglalkozik ezzel.

• A szárnyas hajó pedig a leggyorsabb eszköz a vízen, ha sürgős feladattal kell foglalkozni, de valószínűleg nem feltétlenül fontos az a teendő, amit el szeretnénk intézni, mert ellenkező esetben más eszközt választanánk.

Néhány tipp a modell alkalmazására abból a célból, hogy Ön is át tudja gondolni a saját helyzetét:

• Próbálja elhelyezni a jelenlegi feladataidat a mátrix 4 területére!

• Milyen sorrendben fogja elvégezni a jelenlegi feladatait? Használjon ehhez egy listát, ahol jól láthatóak a határidők és a feladat prioritások is egyszerre!

• Mit gondol, a vezetője is ugyanezt a prioritásokat állapítaná meg? Ha a kérdésben nem teljesen biztos, akkor egyeztessen vele annak érdekében, hogy a célok világosak legyenek.

 

 


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://coachcard.hu/szocialis-kompetencia-mikor-fontos-es-mikor-surgos-egy-feladat-189/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://coachcard.hu/doc189/

 
 
A szerzői jog a termék szerzőjének vagyoni és személyhez fűződő jogosultságokat biztosít. A vagyoni jogosultságok révén a termék felhasználására csak a szerző engedélyével kerülhet sor. A felhasználásokért a szerzőt ellenszolgáltatás, ún. jogdíj illeti meg. A szerzői jog megsértése esetén a szerző a polgári jogi felelősség szabályai szerint megkövetelheti a kárának megtérítését. A személyhez fűződő és a vagyoni jogokkal kapcsolatos részletes szabályok a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény II. és III. fejezetében találhatók.

AJÁNLOTT TARTALOM:

PARTNEREK:

Ugrás az oldal tetejére | www.coachcard.hu nyitó oldal | Honlap térkép, sitemap
Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek | Etikai kódex | Adatvédelmi szabályzat és adatvédelmi tájékoztató (GDPR)
CoachCard hírlevél feliratkozás | CoachCard hírlevél leiratkozás
A reziliencia projekt: tréningek, workshop-ok és online kérdőívek | A reziliencia projekt hírlevél feliratkozás | A reziliencia projekt hírlevél leiratkozás